Jak prawidłowo jeść sushi? Oto nasze wskazówki

Jedzenie sushi to prawdziwa ceremonia. Dla wielu osób, które na co dzień nie posługują się pałeczkami, wizyta w restauracji serwującej japońskie specjały może być stresującym doświadczeniem. Dlatego przygotowaliśmy ten poradnik, który pomoże Ci poczuć się pewniej i cieszyć się smakiem sushi jak prawdziwy smakosz! Jak jeść sushi? Jak poprawnie trzymać pałeczki? Sprawdź nasze wskazówki!

Jak jeść sushi?

Przede wszystkim, do jedzenia sushi nie używamy znanych nam z zachodniej kultury sztućców. Japońskie potrawy spożywamy z pomocą pałeczek lub… palców. Jedzenie sushi palcami jest w pełni akceptowane.

Jedzenie sushi palcami

Jak jeść sushi, korzystając tylko z palców? Przewróć kawałek sushi na bok i chwyć go kciukiem, palcem wskazującym i środkowym. Delikatnie zanurz go w miseczce z sosem sojowym, pamiętając, aby nie moczyć ryżu – zanurz tylko rybę, owoce morza lub warzywa. Należy nalać tyle sosu, ile naprawdę potrzebujesz, aby nie marnować jedzenia – to bardzo ważne w japońskiej kulturze. Pamiętaj też, aby przy każdej zmianie rolki oczyszczać kubki smakowe marynowanym imbirem, co spowoduje lepsze doznania smakowe.

Cała porcja na raz!

Sushi należy spożywać w całości, a nie dzielić na mniejsze kawałki. Dzieląc sushi, nie tylko traktujesz to jako nietakt, ale także pozbawiasz się pełni smaku specjału przygotowanego przez sushi mastera. Wyjątek stanowi temaki, które możesz trochę nadgryzać.

Kiedy już masz kawałek sushi w palcach, obróć go tak, aby ryba znalazła się na języku – to kluczowy krok, szczególnie dla odmiany nigiri.

Używanie pałeczek

  1. Rozłam pałeczki i umieść dolną w miejscu, gdzie trzymasz ją między palcem wskazującym a kciukiem, podpierając palcem serdecznym.
  2. Górną pałeczkę chwyć kciukiem, palcem wskazującym i środkowym.
  3. Przekręć kawałek sushi i chwyć go pałeczkami.
  4. Delikatnie zanurz w sosie sojowym, dbając o to, aby ryż pozostał suchy.

Czego unikać podczas jedzenia pałeczkami?

Oprócz poprawnego trzymania pałeczek, obowiązują także pewne zasady etykiety:

  • Nie machaj pałeczkami ani nie wskazuj nimi na innych.
  • Nie krzyżuj ich ani nie pocieraj jedna o drugą.
  • Nie używaj ich do podnoszenia naczyń ani nie wbijać w sushi.
  • Każde pałeczki powinny być używane przez jedną osobę – nie karm innych swoimi pałeczkami.

Pałeczki do sushi – kilka informacji

Japońskie pałeczki hashi mają zazwyczaj około 22 cm. Często w restauracjach używane są jednorazowe, bambusowe pałeczki zwane waribashi, ale najlepsze pałeczki to te wykonane z lakierowanego drewna, których używamy w naszej restauracji. Do pałeczek dołączona jest podstawka, zwana hashioki, najczęściej wykonana z drewna lub porcelany.

Z czym jeść sushi?

Nieodłącznymi towarzyszami sushi są sos sojowy, wasabi i marynowany imbir. Te tradycyjne dodatki, a także pałeczki, zapewniamy z każdym zamówieniem w naszej restauracji.

Sos sojowy do sushi

Sos sojowy to kluczowy element azjatyckiej kuchni, występujący w różnych wariantach. Japońska wersja jest rzadka i subtelna, mająca w składzie ziarna soi, pszenicę, sól i wodę, bez sztucznych dodatków. Używaj go oszczędnie, aby nie przytłoczyć smaku sushi.

Wasabi do sushi

Wasabi, pasta z japońskiego chrzanu, jest intensywnie pikantnym dodatkiem, który stosuj zawsze w niewielkiej ilości. Pamiętaj, by nie łączyć wasabi z sosem sojowym!

Marynowany imbir do sushi

Marynowany imbir w słodko-octowej zalewie, pokrojony na cienkie plastry, służy do oczyszczania kubków smakowych między porcjami sushi. Zjadaj go odrębnie.

Podsumowując, poznając sztukę jedzenia sushi, zyskujesz szansę na pełne zachwycanie się jego smakiem i aromatem. Niezależnie od tego, czy wybierzesz pałeczki, czy palce – komfort i przyjemność są najważniejsze. Usadow się wygodnie w naszej restauracji Takushi i rozpocznij kulinarną podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni. Zapraszamy!