Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź nasze propozycje!

W restauracji Takushi Ramen & Sushi przygotowujemy sushi z największą pieczołowitością. Przeczytaj artykuł i poznaj serwowane przez nas rodzaje sushi. Dowiedz się, czym są hosomaki, uramaki, futomaki, nigiri, gunkan i sashimi, a następnie wybierz najlepszą dla siebie odmianę.

Nigiri

To klasyczny typ sushi wywodzący się ze stylu Edomae, który pojawił się na przełomie XVIII i XIX wieku i wprowadzał nowe techniki przygotowywania sushi. W nigiri surowa ryba, owoce morza lub warzywa znajdują się na zakwaszanym ryżu.

W restauracji Takushi podajemy nigiri sushi między innymi z łososiem surowym lub opalanym, tuńczykiem – również surowym lub opalanym, rybą maślaną, krewetką parzoną, grillowanym węgorzem oraz ośmiornicą. Serwujemy także wersję wegetariańską nigiri z omletem japońskim, słodkim, wędzonym tofu lub piklowaną rzodkwią.

W nigiri stosujemy przygotowany przez nas sos nikiri. Jest nasz autorski sos, akcentujący smak ryby, który składa się z sosu sojowego, wina mirin, bulionu i sake.

Gunkan

Nazwa tej odmiany sushi pochodzi od japońskiego słowa “gunkan” oznaczającego okręt wojenny. Gunkan to typ wyżej przedstawionego nigiri stworzony w 1941 roku przez Ginza Kyubeya. W naszej restauracji przygotowujemy go w tradycyjny sposób z zakwaszonym ryżem i wodorostami nori. Gunkan podajemy na przykład z tatarem z łososia, okonia morskiego lub tuńczyka. Zamówisz u nas ten rodzaj sushi także z wędzonym łososiem i serkiem, ikrą ryb latających czy sałatką z krewetek królewskich. Wegetariański wariant gunkan sushi zawiera kawior wegetariański, kim chi lub sałatkę z wodorostów.

Inari

Ten rodzaj sushi ma postać sakiewki pieczonego tofu serwowanego z zakwaszonym ryżem oraz na przykład tatarem z łososia, tuńczyka lub okonia morskiego, sałatką z krewetek królewskich, kawiorem wegańskim czy kim chi.

Hosomaki

W Takushi Ramen & Sushi serwujemy też różne rodzaje maki sushi, czyli rolek ryżu z rybami, owocami morza lub warzywami zawiniętych w nori i pokrojonych na kawałki. Wśród odmian maki, które u nas zamówisz, znalazły się na przykład hosomaki. Są to cienkie rolki z ryżem i innymi składnikami zawiniętymi w arkusze wodorostu. Ich nazwa pochodzi od japońskich słów “hosoi” oznaczającego “chudy” oraz “maki”, czyli “zwijać”. W Takushi podajemy hosomaki między innymi z łososiem, tatarem z łososia, krewetką parzoną lub z warzywami.

Ketomaki

Jeśli interesują Cię rodzaje sushi dla osób unikających węglowodanów i glutenu, możesz zamówić ketomaki. Jest to sushi maki pozbawione ryżu i zawinięte w płatek sojowy zamiast nori. Proponujemy ketomaki wypełnione na przykład łososiem wędzonym, jalapeno, cukinią, fasolką szparagową, koperkiem i serkiem Philadelphia. Jak widać, jest to pożywny i złożony rodzaj sushi, mimo że niezawierający standardowego ryżu.

Futomaki

Ten typ sushi oznacza grube rolki składające się z ryżu i wybranych składników owiniętych dużymi arkuszami wodorostów nori. Futomaki są większe i bardziej kolorowe od klasycznych odmian sushi. Wśród propozycji naszej restauracji znajdziesz na przykład rozmaite odmiany Futomaki Classic mieszczących wiele składników takich jak ryby, owoce morza i warzywa oraz zawiniętych w wodorosty nori. Do wyboru jest między innymi Maguro Jalapeno Futo z tuńczykiem w skład której wchodzi: jalapeno, szczypiorek, japoński majonez sezamowy, sałata i sos teriyaki.

Proponujemy również Supreme Futomaki, czyli wieloskładnikową odmianę autorstwa sushi masterów restauracji Takushi Ramen & Sushi. Możesz zamówić na przykład Thai Futomaki z krewetką w panko, mango, migdałami, serkiem philadelphia i chili. W naszym menu znajdują się też Date Futomaki – wieloskładnikowe rolki w japońskim omlecie.

Uramaki

Jest to rodzaj sushi w postaci odwrotnej rolki. Ryż w tym przypadku znajduje się na zewnątrz, a otaczający składniki w środku wodorost nori jest wewnątrz. Zewnętrzna warstwa ryżu bywa posypana sezamem, awokado lub też może być z różnymi rybami i owocami morza. Potoczna nazwa tej odmiany sushi to california maki ze względu na jej pochodzenie wiążące się z Amerką, a konkretnie z kalifornijskimi restauracjami sushi.

W Takushi Ramen & Sushi proponujemy maki sushi z glonami nori wewnątrz w wersji classic i supreme. W wariancie klasycznym serwujemy na przykład Unagi Roll z pieczonym węgorzem, sosem teriyaki, prażonym sezamem, paluszkiem surimi premium i awokado. W wersji supreme znalazł się na przykład Ebi Ten Mango Roll składający się z mango, krewetki w tempurze, marynowanej tykwy, serka philadelphia i mięty.

Do każdego zestawu w restauracji Takushi podajemy sos sojowy, marynowany imbir i wasabi. Pamiętaj, że porcję sushi należy moczyć w niewielkiej ilości sosu sojowego stroną, po której znajduje się ryba, a nie ryż. Imbir zaś służy do oczyszczenia kubków smakowych przed spożywaniem sushi, a nie podkreślaniu smaku japońskiego specjału. Wasabi natomiast nie należy mieszać z sosem sojowym, a odpowiednią dla siebie ilość kłaść na kawałku sushi.

Jakie sushi wybrać?

Karty dań restauracji sushi są bogate w odmiany japońskiego dani. Sushi to mnogość egzotycznych dla większości europejczyków składników, takich jak małże, jeżowiec, kim chi, tykwa czy chociażby algi morskie.

Możesz więc jeść sushi po raz pierwszy, możesz też znajdować się już na dość zaawansowanym poziomie znajomości japońskiego specjału. Bez względu na to, podczas wizyty w restauracji będzie Ci towarzyszyć pytanie, jakie sushi wybrać. W Takushi Ramen & Sushi ze względu na wielość propozycji o taką decyzję niełatwo. Zanim więc złożysz zamówienie, dokładnie zapoznaj się z menu i nie obawiaj się zadawania pytań. Z przyjemnością doradzimy Ci najlepszy wybór, opiszemy składniki, których jeszcze nie znasz, a chcesz wiedzieć, czy wpiszą się w Twój gust smakowy. Następnie nasz sushi master przygotuje dla Ciebie wyjątkowe rolki.

Jakie sushi zamówić za pierwszym razem?

Oczywiście nie istnieje wersja sushi przeznaczona dla osób jedzących je pierwszy raz w życiu. Z drugiej strony, odwiedzając Takushi czy inną restaurację serwującą japoński specjał, można poczuć dezorientację związaną z mnogością propozycji. Dlatego na początek polecamy wybór jednej z klasycznych odmian sushi, w których nie występuje bardzo duża liczba rozmaitych składników. Tym bardziej w przypadku, gdy Twoim kubkom smakowym obce są rozmaite egzotyczne ryby, owoce morza, warzywa i dodatki, na przykład ośmiornica, togarashi czy tykwa.

Do cechujących się prostotą, a zarazem niepowtarzalnym smakiem odmian sushi należy na przykład hosomaki, składające się z ryżu i jednego składnika głównego. Swoją wizytę w naszej restauracji możesz też rozpocząć od skosztowania surowych ryb i owoców morza serwowanych według japońskiej techniki sashimi. Składniki można też zawinąć w nori bądź papier ryżowy. Sashimi to nie sushi, ale pozwoli Ci zapoznać się ze smakiem wybranych surowych ryb i owoców morza występujących w rolkach sushi.

Niektóre osoby miewają opór przed spożywaniem sushi ze względu na to, że zawiera ono surową rybę. Tymczasem nie trzeba się tego obawiać, ponieważ w menu Takushi w Lublinie znajduje się mnóstwo propozycji zarówno bezrybnych, jak i z rybami lub owocami morza poddanymi obróbce.

Jakie sushi wybrać, będąc na diecie?

Wśród licznych rodzajów sushi znajdują się też te odpowiednie dla osób będących na diecie odchudzającej. Jeśli zależy Ci na jak najmniejszej liczbie kalorii, nie zamawiaj odmian potrawy z kawałkami przygotowanymi w tempurze, smażonymi rybami i owocami morza. Unikaj też dodatków w formie serka philadelphia, żółtek jaj czy majonezu japońskiego, a zastąp je odpowiednikami wegańskimi, które są dostępne w naszej ofercie. Nie stosuj w nadmiarze sosu sojowego, który ze względu na dużą zawartość sodu zatrzymuje wodę w organizmie.

Warto też pamiętać, że większość rodzajów sushi dostarcza ludzkiemu organizmowi mnóstwa witamin i minerałów. Wodorosty nori stanowią źródło magnezu, żelaza, kwasu foliowego i jodu potrzebnego dla prawidłowej pracy tarczycy. Ryby natomiast to bogactwo kwasów omega-3 i białka łatwo przyswajanego przez organizm. Ryż zapewnia zaś podaż węglowodanów. Marynowany imbir służący do oczyszczenia kubków smakowych działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, zawiera żelazo, magnez oraz wiele witamin, wasabi zaś ma właściwości bakteriobójcze. Jeżeli więc dbasz o swoje zdrowie, jak najbardziej możesz sięgnąć po jedną z najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw.

Zapraszamy do naszej restauracji – jeśli zamierzasz odwiedzić nas po raz pierwszy, nie obawiaj się zadawania pytań dotyczących rodzajów sushi dostępnych w naszym menu.